Tmkvalitetsviner

I Clivi RBL Brut Nature 2017

Ferdinando Zanusso hittade i början på 90-talet två gamla, branta, terrasserade vingårdar i patetiskt skick. Han slog till - köpte dem & restaurerade varsamt. Totalt 12 ha i två av Friulis bästa lägen - åtta ha i Corno di Rosazzo i Colli Orientali del Friuli & fyra ha i Brazzano di Cormons i Collio Det han och sonen Mario vill uppnå är att förvalta de områdestypiska gamla druv-sorterna som t ex Ribolla Gialla. De vill att historien ska tala genom vinet, genom att göra så transparenta viner som möjligt så jordmån, klimat och tradition kan kännas, utan vinmakarens inblandning. Endast ståltank förutom deras enda röda Merlot och de pressar oavstjälkade druvorna försiktigt. Vill överlag hålla nere alkoholhalten för att göra mer drickvänliga viner och för att de ska passa med medelhavsgastronomin och inte i den slovenska/östeuropeiska tyngre matlagningen (ligger väldigt nära slovenska gränsen).

Vinmakare: Mario & Ferdinando Zanusso

Producent: I Clivi

Vin: RBL Brut Nature

Årgång: 2017

Land: Italien

Ursprung: Friuli

Klassificering: Friuli Colli Orientali D.O.P

Druvor: 100 % Ribolla Gialla

Antal hektar: 1 ha

Jordmån: Märgel

Uppbindning: Doppio capovolto

Ålder rotstockar: 30 åriga

Skördeuttag: 5000 kg/ha

Vinifikation: Druvorna skördas förhand i slutet av september. Detta är ett mousserande utan andragångsjäsning. Vinet genomgår sin alkoholjäsning i en stor ståltank och när det är 20 gr socker/liter kvar stängs ståltanken igen. Därefter bildas det bubblor av koldioxiden som bildas naturligt och den återstående jästen äter upp nästan allt socker.

Lagring: Vinet lagras på ståltank.

Vol %: 11,5 %

Syra: 6 g/l

Socker: 1,6 g/l restsötma

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 35 mg/l tillsatt, 50 mg/l totalt

Certifiering: Ekocert

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Ja

Naturlig jäst: Ja