Tmkvalitetsviner

Podere Borgaruccio Babuc 2015

”A wine can be done in many ways, and anyone makes it according to his conscience. I make this wine simply, with my grape vines, cultivated according to the biodynamic method and transformed according to the natural vinification process. This wine is an expression of my land. This wine is vineyard!”
-Stefano Gonnelli

Podere Borgaruccio är belägna i Toskana nordöst om Pisa, de är Demeter-certifierade och jobbar helt naturligt. 2007 köpte den tidigare rymdingenjören Stefano Gonnelli och Nicoletta Dicova, ursprungligen vinmakerska från Bulgarien och numer även master of wine vingården. Utöver sina viner gör de också Extra-virgin olivolja, Grappa och sylt. Vingården består av 12 ha, 5 ha av dessa med 50 åriga stockar. Vingården ligger 150-180 möh och jordmånen består av tufosand rik på fossila skal. Varje år produceras de ca 12.000 flaskor på druvsorterna Sangiovese, Ciliegiolo, Malvasia Nera, Trebbiano, Procanico, Malvasia Bianca del Chianti och San Colombano. Podere Borgaruccio kan endast nås med en väg och gården är isolerad från sydost till sydväst av Ripa, en ravin på 150 meter som varje sommar är hem för flyttfåglar som kommer hit för parningsritualen. Från norra sidan finns en tät trädbevuxen ravin som sträcker sig ner till Era-floden och är hem för ett stort antal djurarter. Två av Stefanos och Nicolettas viner är döpta just efter de här platserna och alla vinetiketter är utformade efter Tarotkort. Stefanos koppling till det kosmiska lyser igenom i hans beskrivningar av sina viner som olika stjärnbilder.

Vinmakare: Stefano Connelli

Producent: Podere Borgaruccio

Vin: Babuc

Årgång: 2015

Land: Italien

Ursprung: Toskana

Klassificering: IGT

Druvor: 100 % Sangiovese

Antal hektar: 5 ha

Jordmån: Sand och lera rik på fossila skal

Uppbindning: Guyot, Archetto capovolto

Ålder rotstockar: Över 40 åriga

Skördeuttag: 7000 kg/ha

Vinifikation: Pressning av druvsaft med minimal skalkontakt, spontan jäsning i betongfat

Lagring: Vinet har lagrats i betong och rostfritt stål

Vol %: 12 %

Syra: 6,8 g/l

Socker: <1 g/l

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 25 mg/l

Certifiering: Bioagricert & Demeter

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå