Tmkvalitetsviner

Jimenéz-Landi Sotorrondero 2016 Méntrida

Jimenéz-Landi håller till i byn Méntrida, 5 mil väster om Madrid och har odlat vin sen 1600-talet. Det var då nuvarande ägarnas förfäder för hand grävde ut den källare, där de gjorde vin i stora lerkrukor. År 2004 beslöt José Benavides Jimenéz-Landi och Daniel Goméz Jimenéz-Landi starta ett kvalitetsprojekt. På ekologisk och biodynamisk grund ville de skapa traditionella kvalitetsviner som speglade klimatet och jordmånen. Produktionens kärna är områdets viktigaste druvsort, grenache, men på den 27 hektar stora egendomen odlar man även andra druvor som kan komplettera grenachen, främst då syrah. Numera är José kvar själv på familjeegendomen och kusinen har ett annat projekt igång. José smakar sig fram till rätt skördedatum. Skörden sker manuellt och med noggrann selektion. ingen konstbevattning, grön skörd, klappning eller filtrering.

Vinmakare: José Benavides Jimenéz-Landi

Producent: Bodegas Jimenéz-Landi

Vin: Sotorrondero

Årgång: 2016

Land: Spanien

Ursprung: Méntrida

Klassificering: D.O.P

Druvor: 70% Garnacha, 30% Syrah

Antal hektar: 20 ha

Jordmån: Sandig granit

Uppbindning: Bush vines

Ålder rotstockar: Höghöjdsodlade 650-850 möh. 60 åriga Garnacha 15 åriga Syrah

Skördeuttag: 5000 kgs/ha

Vinifikation: Druvorna skördas för hand och får därefter macerera svalt i 4 dagar. alkoholjäsningen sker spontant och under kontrollerad temperatur mellan 15-20 grader. Skalmacereringen pågår mellan 20-30 dagar innan pressning

Lagring: Vinet är lagrat 10 månader på franska ekfat

Vol %: 14,5 %

Syra: 5,20 g/l

Socker: 0,19 g/l

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 66 mg/l

Certifiering: Ekocertifiering

Klarningsmedel: Albumin

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja