Tmkvalitetsviner

Marco de Bartoli Terzavia Brut Nature 2015

Producenten Marco De Bartoli var ledande på 80-talet i att höja Marsalavinets status från att länge varit enkla matlagningsviner. Hans tre vuxna barn har nu tagit över, och tack vare dem har produktionen gått mer mot endruvsviner av lokala sorter. Vignaverde 2014 Gjordes första gången 2013, tack vare ett mindre kvavt år visade sig Grillo i en mer frodig och grön version och detta gav dem idén till ett yngre, fräschare och mer livligt vin av deras flaggskeppsdruva Grillo. I och med vin industrialiseringen övergavs bl a druvan Cataratto som alltid har kännetecknat detta område och som är en av de tre inhemska druvor som Marco De Bartoli utforskar. I vingården - druvan är Cataratto, närmare bestämt klonen Lucido (=skinande) vilken ger fräschare och mer delikata viner än vanliga Cataratto, vingården på 2 ha ligger på västra Sicilien, i Trapani och jordmånen är sandig lera.

Vinmakare: Sebastiano Bartoli

Producent: Marco de Bartoli

Vin: Terzavia Metodo Classico Brut Nature

Årgång: 2015

Land: Italien

Ursprung: Contrada Semperi, Marsala

Klassificering: DOC

Druvor: 100% Grillo

Antal hektar: 9 ha

Jordmån: Kalksten & sandig blandjord

Uppbindning: Alberello & Guyot

Ålder rotstockar: 30 åriga

Vinifikation: Druvorna skördas för hand i sista veckan av augusti, och kyls därefter ner. Pressas varsamt och därefter genomgår vinet sin alkoholjäsning på ståltank och 20% på franska ekfat under kontrollerad temperatur. Tirage på must från Grillo från samma vingård tillsattes. Druvmust med sin naturliga sockerhalt tillsätts för att få ner alkoholhalten samt sätta igång den andra jäsningen på flaskan.

Lagring: 50% av vinet har legat 12 månader på ståltank och resterande vinet har lagrats på franska ekfat. Efter tirage är tillsatt sker flasklagring i ca 18 månader

Vol %: 11,5%

Syra: 7,69 g/l

Socker: 6,3/l

Svavel: 14mg/l inget tillsatt svavel

Certifiering: Ekocert

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja