Tmkvalitetsviner

Marco De Bartoli Sole e Vento 2016

Producenten Marco De Bartoli var ledande på 80-talet i att höja Marsalavinets status från att länge varit enkla matlagningsviner. Hans tre vuxna barn har nu tagit över, och tack vare dem har produktionen gått mer mot endruvsviner av lokala sorter. Vignaverde 2014 Gjordes första gången 2013, tack vare ett mindre kvavt år visade sig Grillo i en mer frodig och grön version och detta gav dem idén till ett yngre, fräschare och mer livligt vin av deras flaggskeppsdruva Grillo. I och med vin industrialiseringen övergavs bl a druvan Cataratto som alltid har kännetecknat detta område och som är en av de tre inhemska druvor som Marco De Bartoli utforskar. I vingården - druvan är Cataratto, närmare bestämt klonen Lucido (=skinande) vilken ger fräschare och mer delikata viner än vanliga Cataratto, vingården på 2 ha ligger på västra Sicilien, i Trapani och jordmånen är sandig lera.

Vinmakare: Sebastiano Bartoli

Producent: Marco de Bartoli

Vin: Sole e Vento

Årgång: 2016

Land: Italien

Ursprung: Sicilien, Marsala / Pantelleria

Klassificering: PGI

Druvor: 70 % Zibibbo 30 % Grillo

Antal hektar: 3 ha

Jordmån: Terraserade vingårdar med vulkanisk jord, Pantelleria. Sandig blandjord, Marsala

Uppbindning: Alberello, Pantelleria. Guyot, Marsala

Ålder rotstockar: 29 år Pantelleria, 21år Marsala

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och får skalmacerera på låg temperatur i ungefär 24 timmar. Därefter pressas druvorna varsamt och förflyttas till en ståltank, vinet ligger sedan 48 h orört under låg temperatur, därefter startar alkoholjäsningen.

Lagring: Vinet har legat 7 månader på ståltank

Vol %: 12%

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 46 mg/l

Certifiering: Ekocert

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja