Tmkvalitetsviner

Domaine des Huards Initia Cremant de Loire Brut

Michel Gendrier har drivit den här 35 ha stora familjeegendomen ekologiskt sedan 1998 och är biodynamisk certifierade sedan 2013. De håller till i Cour-Cheverny och har Chardonnay, Sauvignon Blanc, lokala Romorantin, Pinot Noir, Cabernet Franc och Gamay. Målet är att göra bra viner med fin frukt och stor drickvänlighet med möjlighet till att lagras men som även ska vara tillgängliga som unga. Vingårdarna ligger runt om vineriet och det tar endast 10 minuter till press från skörd.

De biodynamiska metoderna gör det möjligt för dem att se produktionen ur ett globalt perspektiv eftersom vinrankan och miljön är beroende av influenserna från jorden, luften och vattnet. De vill utveckla jordens mikroorganismers liv så att rötterna får alla användbara och viktiga näringsämnen. Biologiska mångfald är viktig och möjliggör reproduktion av olika insekter. Allt arbete, när det handlar om miljön, ger enligt familjen de bästa resultaten i kvalitetsnivån på vinerna.

Vinmakare: Michel Gendrier

Producent: Domaine des Huards

Vin: Initia Cremant de Loire Brut

Årgång: NV

Land: Frankrike

Ursprung: Loire

Klassificering: Appelation Crémant de Loire Protégée

Druvor: Majoritet Chardonnay, Pinot Noir

Antal hektar: 35 ha

Jordmån: Kalkrik & kiselrik lera

Uppbindning: Guyot

Ålder rotstockar: 20 år

Skördeuttag: Max 50hl/ha

Vinifikation: Druvorna handskördas och hamnar direkt i tankarna med hjälp av ett upphöjt transportband, utan att pumpas eller pressas. Alkoholjäsningen startar spontant. Alkoholjäsningen avstannas genom att kyla ståltankarna vilket gör att det lämnas tillräckligt med socker för den andra jäsningen på flaska. Dosage tillsätts när vinet degorgeras.

Lagring: Minst 12 månader på flaska

Vol %: 12,5 %

Syra: 4,15 g/l

Socker: Dosage 6 g/l

Svavel: Vinet innehåller sulfit

Certifiering: Ekocert, Biodyvin & Vigneron Independant

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja