Tmkvalitetsviner

WG Birgit Braunstein Blaufränkisch 2012 Leithaberg

Birgit Braunstein håller till i lilla byn Purbach, 5 mil syost om Wien och har sina odlingar mest på Leithaberget, vilket är slutet på alperna och har en altitud på några hundra meter över havet, vilket skiljer sig från resten av Burgenland som vanligtvis är platt. Även om det ligger lite högre har ändå morgon-/ förmiddagsdimman från Neusiedlersee sin inverkan och ger högre syra i vinerna. Det finns en burgundisk tradition på arvet av vingårdar här, så de 22 ha som de har i sin ägo är uppdelade på 40 olika små parceller, några av dem bara ett par rader med rankor. 1996 var hennes första årgång, vilket var en rejäl utmaning, och sedan år 2000 har hon fyra ungrare som hjälper henne med det (biodynamiska) arbetet i markerna. Jordmånen består av en blandad kompott, bla skiffer och kalk. Ovan mark är det en fantastisk fauna med bla vilda orkidéer. Hennes bror har en restaurang längre upp på bygatan med bl a underbar chark och korv på vilt som jagas av deras pappa, vilken för övrigt alltid är närvarande i Birgits arbete med ett vakande öga och smakande gom. På söndagarna träffas han med sina kompisar för att tömma veckans öppnade viner på en storlunch, som mycket väl kan sluta tidig eftermiddag som sen natt!

Vinmakare: Birgit Braunstein

Producent: WG Birgit Braunstein

Vin: Blaufränkisch Leithaberg

Årgång: 2012

Land: Österrike

Ursprung: Burgenland

Klassificering: DAC

Druvor: 100 % Blaufränkisch

Antal hektar: 22 ha

Jordmån: Kalksten

Uppbindning: Guyot

Ålder rotstockar: 45 åriga

Skördeuttag: 2400 kg/ha

Vinifikation: Druvorna skördas för hand från gamla rankor. Spontan jäsning med 8 veckors maceration

Lagring: Vinet har legat 20 månader i 500-liters ekfat

Vol %: 13,5 %

Syra: 5,1 g/l

Socker: 1 g/l

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 32 mg/l

Certifiering: Bio Austria Quality

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Ja

Naturlig jäst: Ja