Tmkvalitetsviner

TM Kvalitetsviner Mix 2 Naturligt

1 fl x Kamara Estate Nimbus Albus 2017
Familjen Kioutsoukis (Dimitrios, Eleftheria och deras barn) bestämde sig 2011 för att lämna storstan och flytta ut på landsbygden. Dimitrios, tidigare kemisk ingenjör ville göra någonting nytt och har idag tillsammans med sin familj 11 ha med främst inhemska druvor så som Assyrtiko, Malagousia, Roditis och Xinomavro. Gården är belägen i norra Grekland, Thessaloniki, Melissochori, ett område som är känt från antiken för sina viner. Familjen använder sig av ekologiska metoder med biodynamiska inslag. De producerar unika viner med stort uttryck av terroir och tradition och med minimal påverkan.


Ett vin med massor av karaktär av de två blommiga och friska druvorna och även från kalkstenen det växer på. Citrus och torkad aprikos samsas med sälta från jordmån. Lätt slöja på vinet från jästen och uppfriskande beska från kort skalkontakt. Helgrillad eller friterad fisk, med en god dos citron är fin matchning. Men även syrliga grönsaksrätter, med lite fetare tillbehör.


Druvor: 50% Malagousia, 50% Assyrtiko
Vingård: 9 åriga rankor, sand, lera och kalksten
Vinifiering: Druvorna skördas för hand och genomgår 1-2 dagars skalmaceration. Vinet genomgår sin alkoholjäsning samt malolaktiska jäsning på ståltank och delvis på gamla fat. Vinet lagras på sin jästfällning 3 månader i gamla fat. Inget svavel tillsatt.

***

1 fl x Leon Barral Blanc 2016
Didier Barral sköter om 27ha i Faugéres beläget i det kulliga inlandet i Languedoc. Utav dessa utgör 7ha betesmark för kor och hästar så att jorden ska få vila från produktion av vin. Familjen Barral är vinodlare sedan 1750 och Didier övertog domänen för 14 år sedan tillsammans med sin bror. Deras viner är kända som några av dom mest säregna och uttrycksfulla i södra Frankrike. Didier har ett stort intresse för naturen och då särskild för mikroorganismernas funktion och insekternas roll i vingårdens mikrosamhälle. Som en av de första i området att jobba biodynamiskt har han inspirerat många andra, båda i och utanför området. Idag har Didier uppnått det man vill åstadkomma med biodynamik, nämligen permakultur och han upplever att hans vingårdar är i fullständig balans. Efter alla år med biodynamiska metoder har hans vingårdar nu nått en kraft och styrka där inget behöver tillsättas.


Produktionen består i huvudsak av röda viner, men vi har en särskild plats i våra hjärtan för denna cuvée. Mycket uttrycksfullt vin, med dofter av honung, torkade frukter och lavendel. Koncentrerad och kraftfull jästig smak, med en fin mjuk syra. Fint vin till smakrik medelhavsmat, baserad på grönsaker, fisk och skaldjur. Eller varför inte en bit smakrik opastöriserad hård fårost i all sin enkelhet?


Druva: 80% Terret Blanc & Terret Gris, 10% Rousanne, 10% Viognier
Vingård: 20-90 åriga rankor.
Vinifiering: Druvorna skördas för hand under noggrann selektering. Druvorna skalmacereras 3-4 timmar i en gammal korgpress, alkoholjäsning på cementtankar och en lagring sker på gamla ekfat. Inget svavel tillsatt och varken klarnat eller filtrerat.

***

1 fl x Pierre Frick Pinot Gris macération 2017
Domaine Pierre Frick är belägna i Alsace mellan Colmar och Guebwiller i Alsace. Pierre och Chantal är 12:e generationens vinmakare, har totalt 12 hektar vingårdsmark med 12 olika terroirer, varav majoriteten är kalkjordar. Så tidigt som 70-talet odlade dom ekologiskt och redan 1981 var egendomen certifierad biodynamisk. Givetvis skördas druvorna för hand, till största del för att bevara kvaliteten på druvorna men också för att de värnar om den sociala och kulturella aspekten kring skörden. Det är Jean Pierre och hustrun/konstnärinnan Chantal samt deras son Thomas som tillsammans arbetar med produktionen. Jean Pierre Frick drömde tidigare om att bli ekolog, han har ett stort hjärta och driv för att förbättra och underhålla jorden och sina vinrankor. Från slutet av 1990-talet har de gjort en serie med svavelfria viner, vilket alltid skrivs ut på etiketten. Inspirerat av Champagne och för att undvika korkdefekter har de sedan 2002 förslutit flaskorna med kronkapsyler.

Lätt rosa/röd färg då pinot gris är en lätt rosa druva. Intensiv smak med toner av lätta röda bär och kryddor med lång smak med lätt beska. Ett vin till medelfylliga rätter av fisk och skaldjur, men även lättare kötträtter av fläsk och kyckling, rotfrukter och tomat. Tänkt på att maten gärna får ha fyllighet i form av fetma och även bra syra!

Druva: 100% Pinot Gris
Vingård: 30 åriga, järnrik kalkstensjord
Vinifikation: Druvorna skördas för hand och hela druvklasar får 7 dagars skalkontakt före pressning. Lagras och vinifieras som alla viner på stora gamla ekfat kallad ”foudre”. Innehåller inget tillsatt sulfit.

***

1 fl x Saint Nicolas Gamme en May 2016
Domaine Saint Nicolas ligger i byn Brem-sur-Mer i apellationen Fiefs Vendéens, Loire. Beläget på halvön Île d’Olonne, i Loires västra del alldeles nära Atlanten inbäddat mellan rader av skog. Detta skapar ett fantastiskt mikroklimat utan frost och dom vindpinade vinrankorna växer på en skifferrik jord som ger mycket karaktär. Familjen Michon har producerat vin sedan 1960 på dessa fantastiska mineralrika 36 hektar. Thierry Michon (sonen till pappan som grundade det hela) är en av få som bedriver biodynamisk odling i området.

Ett riktigt saftigt och härligt vin som passar till många tillfällen. Chevré och rödbetor, lamm och även mustigare fiskrätter då vinet inte har någon större tanniner. Serveras helst lätt kyld.

Druvor: 100% Gamay
Vingård: 15-25 åriga rankor på lera och skiffer.
Vinfikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och sedan macerereras i 8-10 dagar. Alkoholjäsningen tar ca 2 månader och druvorna pressas inte, endast pigeage. Vinet har lagrats 7 månader på 5000 l limousinek. Inget svavel tillsatt.

***

1 fl x Cascina Corte Barnedól
Sandro Barosi och Amalia Battaglia köpte denna då nergångna egendom i Dogliani, Piemonte år 2001. Efter att ha jobbat för slow food organisationen önskade dom att hitta någonstans att bo och leva på landet där dom även kunde göra vin. Till slut hittade dom hit till Dogliani. Båda det gamla huset från 1600talet och vinodlingarna var i dåligt skick när de tog över, men nu är det restaurerat, reparerat och huserar båda vineri och bed and breakfast. Domänet består av 5,5 ha vin (endel pre-phollyxera) och 4,5 ha betesmark för djur samt grönsaksodlingar. Byn Dogliani sägs vara ursprunget till druvan Dolcetto och har definitivt några av dom bästa exemplen på druvan. Dogliani är således Italiens enda DOCG för just Dolcetto.

Barnedól är, som många av Cascina Cortes viner, en cuvée som har fin struktur, mycket kryddighet och piemontetypisk blommig ton. Ett vin till kraftigare mat, mustiga grytor eller lagrade hårda ostar.

Druvor: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo
Vingård: 10-60 åriga rankor, blå tuff och kalk
Vinifiering: Druvorna skördas för hand under en noggrann selektering från flera olika vingårdslägen. Druvorna avstjälkas och genomgår sin alkohol- och malolaktiska jäsning spontant. Vinet lagras på tonneaux och gamla barriques. Minimal mängd svavel tillsätts vid buteljeringen.

***

1 fl x Colombaia Rosso Toscana 2011
Det 4ha stora egendomen Colombaia drivs av Helena och Dante Lomazzi, består av sydvästsluttningar, belägna i Colle Val d ́Elsa strax utanför Siena. Jordmånen består av lera, kalk och är full av fossila skal. Helena och Dante använder sig av biodynamisk principer för att bibehålla naturens egna rytm. Traditionell vinifikation med naturlig jäsning, lång maceration och ingen ny ek gäller här. Vinerna varken klarnas, filtreras eller kylstabiliseras. De tillsätter endast en minimal mängd svavel vid buteljering.Druvorna skördas för hand i början av september. Vinet jäser med sin naturliga jäst på betong och lagrats 36 månader i slovenska fat. Legat 18 månader på flaska. Minimal mängd sulfit tillsätts vid buteljeringen, 1,0 g/l.

Toskansk Sangiovese i traditionell form ger ett vin som man vill ha till solrik mat. Viner är fullt av struktur, med tanniner som här har blivit mogna och något mjuka. Åldern har även gett en fin utveckling, med toner av läder och kryddor. Maten därtill, tänk ugnsbakade paprikor och tomater. Grillad aubergine och italiensk böngryta. Eller varför inte en stek ”Fiorentina” i sin enkelhet?

Druvor: 80% Sangiovese, 20% Colorino, Malvasia nera, Canaiolo
Vingård: 50 åriga, lera rik på fossila skal
Vinifiering: Druvorna skördas för hand i början av september. Vinet jäser med sin naturliga jäst på betong och lagrats 36 månader i slovenska fat. Legat 18 månader på flaska. Minimal mängd sulfit tillsätts vid buteljeringen, 1,0 g/l.