Tmkvalitetsviner

Marco De Bartoli Rosso di Marco 2014

Producenten Marco De Bartoli var ledande på 80-talet i att höja Marsalavinets status från att länge varit enkla matlagningsviner. Hans tre vuxna barn har nu tagit över, och tack vare dem har produktionen gått mer mot endruvsviner av lokala sorter. Vignaverde 2014 Gjordes första gången 2013, tack vare ett mindre kvavt år visade sig Grillo i en mer frodig och grön version och detta gav dem idén till ett yngre, fräschare och mer livligt vin av deras flaggskeppsdruva Grillo. I och med vin industrialiseringen övergavs bl a druvan Cataratto som alltid har kännetecknat detta område och som är en av de tre inhemska druvor som Marco De Bartoli utforskar. I vingården - druvan är Cataratto, närmare bestämt klonen Lucido (=skinande) vilken ger fräschare och mer delikata viner än vanliga Cataratto, vingården på 2 ha ligger på västra Sicilien, i Trapani och jordmånen är sandig lera.

Vinmakare: Sebastiano Bartoli

Producent: Marco de Bartoli

Vin: Rosso di Marco

Årgång: 2014

Land: Italien

Ursprung: Sicilien, Trapani

Klassificering: PGI

Druvor: 100% Pignatello

Antal hektar: 2 ha

Jordmån: Lera & sandig blandjord

Uppbindning: Guyot

Ålder rotstockar: 12-22 åriga

Vinifikation: Druvorna skördas för hand, avstjälkas och genomgår sin alkoholjäsning på ståltank. Temperaturkontrollerad alkoholjäsning, samt traditionell överpumpning, nedtryckning av skalhatten. Därefter pressas druvorna varsamt.

Lagring: Vinet har legat 12 månader på 10 hl franska fat, 6 månader på ståltank samt flaska.

Vol %: 13%

Svavel: Vinet innehåller sulfit, 45-55 mg/l

Certifiering: Ekocert

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja