Tmkvalitetsviner

TM Kvalitetsviner Mix Frankrike 1

Premiär för TM’ första vinlåda!

Lådan innehåller 6 viner från klassiska appellationer.

Artikel nr 71913-09

  • 1 fl x Cave de la Reine Jeanne Crémant du Jura Rosé Brut NV 12,5 % vol

Cave de la Reine Jeanne, drottning källare. Den äldsta i Arbois. I källaren huserar Benoît Mulin, god vän med kultförklarade juraproducenten Stéphane Tissot. Tillsammans med den fantastiskt duktiga biodynamikern Jérôme Arnaux tillverkar de både stilla och mousserande vin. Cremanten ligger hela 30 månader på jästfällningen i flaska innan dosage. Till skillnad från de 12 månader som de flesta i regionen tillämpar.

Druvor: 100 % Pinot Noir.

Ålder på rotstockar: 35 år +, Skördeuttag 40–45 hl/ha.

Dosage: 6 g/l, ingen klarning, ingen filtrering.

Passar till: Hälleflundra med picklad rabarber, räkor och pumpafrön.

  • 1 fl x Domaine des Huards Initia Crémant de Loire Brut NV 12,5 % vol

Michel Gendrier har drivit den här 35 ha stora familjeegendomen ekologiskt sedan 1998 och är biodynamisk certifierade sedan 2013. De håller till i Cour-Cheverny och har Chardonnay, Sauvignon Blanc, lokala Romorantin, Pinot Noir, Cabernet Franc och Gamay. Målet är att göra bra viner med fin frukt och stor drickvänlighet med möjlighet till att lagras men som även ska vara tillgängliga som unga. Vingårdarna ligger runt om vineriet och det tar endast 10 minuter till press från skörd.

Druvor: majoritet Chardonnay, resterande Pinot Noir.

Ålder rotstockar: 20 år, Skördeuttag max 50hl/ha.

Lagring: minst 12 månader på flaska, dosage 6 g/l, ingen filtrering, ingen klarning.

Passar till: Lax-cheviche med pocherat ägg och äpple.

  • 1 fl x Vincent Gaudry Le Tournebride Sancerre Årgång 2016 12,5 % vol

Vincent Gaudry har sedan starten 1993 varit pionjär och visat vägen i Sancerre genom sin egen tolkning av biodynamisk vinmakning. Jordens kraft och terroirens uttryck är det viktigaste. Domänen ligger i en by utanför Sury-en-Vaux, Den omfattar 9 ha och tre olika terroirer finns med – lera-kalksten eller märgel (terres blanches), flinta (silex) och stenig, grusliknande sandsten (caillottes). Han har en liten vingård med 90-åriga stockar vilka han ympar ifrån till nyplantering. Han får alltså möjlighet att jobba helt med selection massale.

Druvor: 100% Sauvignon blanc.

Ålder rotstockar: 35 åriga, skördeuttag 50 hl/ha.

Lagring: 50% av vinet ligger på ekfat och 50% på ståltank, ingen filtrering, ingen klarning.

Passar till: Picklade pilgrimsmusslor med gurksallad, gräslök och ärtskott.

  • 1 fl x Montirius Vacqueyras Garrigues, årgång 2015, 13,5 % vol

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, sedan 1987 odlar de helt biodynamiskt på ca 55 ha. Domänen täcker både Vacqueyras och Gigondas appellationer. Många tror att vinerna är lagrade på ekfat men det är de perfekt fenoliskt mogna druvorna som ger en antydan till ekkaraktär.

Druvor: 70% Grenache, 30% Syrah.

Ålder rotstockar: 65 åriga, Skördeuttag 30 hl/ha.

Lagring: Vinet har lagrats 18 månader på cement, sedan minst 6 månader på flaska, ingen klarning, ingen filtrering.

Passar till: Vildsvin ”Wellington”, (fylld med portabello och vitlök.) med rödvinsky och lins- och bönragu.

  • 1 fl x PUR Beaujolais Quartz & Sable, årgång 2015 14 % vol

Cyril Alonzo och Florian Looze driver tillsammans vingården Château de Bel Avenir som ligger som ett lapptäcke av terroirs på lera, diorit och amfibolit bland annat. Med en bra balans mellan unga och gamla stockar, där Gamay, Chardonnay, Pinot noir och Gamaret växer. Vingården är ca 12 ha och ligger i södra Chapel Guinchay i Bourgogne.

Druvor: 100% Gamay.

Ålder rotstockar: 70-100 åriga, Skördeuttag 25 hl/ha.

Lagring: Vinet har legat på ståltank fram till buteljering, Ingen filtrering, ingen klarning.

Passar till: Timjanrostad harsadel med kastanjepuré, rostade valnötter och rödvins - och nyponsky.

  • 1x Domaine de Villeneuve Châteauneuf-du-Pape ”Les Vieilles Vignes” Årgång 2014

Stanislas Wallut tog över domänen 1993, då var vingårdarna och vinkällaren i uselt skick. Namnet på domänen kommer från en liten by i närheten av Avignon. Allt arbete i vingårdarna sker efter biodynamiska principer och vingården är Ecocertifierad. Domänen har idag 8,4 hektar i Châteauneuf- du-Pape, nära Château Beaucastel.

Druvor: 70% Grenache, 16% Mourvédre, 8% Syrah, 4% Cinsault, 2% Clairette.​​

Ålder rotstockar: snittålder är alltifrån 30 år upp till 100 år.

Lagring: 18 månader på betong, Ingen klarning Ingen filtrering.

Passar till: Vildsvinskorv kryddad med enbär, svart peppar och fänkål.