Tmkvalitetsviner

Domaine Montirius La Tour Gigondas 2016

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på Domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 58 ha mark. De certifierades biodynamiskt 1999. Man använder preparat och följer Maria Thun kalendern. Vineriet byggdes om 2002 och är beläget på en sluttning av ett parcell som heter Le Clos, vineriet är i tre nivåer och de arbetar med gravitation. De arbetar det ständigt med hållbarhet och sedan 2001 har Montirius använt sig av en vattenbehandlingsstation, där de kan återanvända vattnet som används inne i vineriet, iris och papyrus kan fånga upp näringen som är omvandlad av mikroorganismerna. Domänen täcker både Vacqueyras och Gigondas appellationer. Många tror att vinerna är lagrade på ekfat men det är de perfekt fenoliskt mogna druvorna som ger en antydan till ekkaraktär. Namet Montirius är en sammanslagning av barnens namn: ManON, jusTIn, maRIUS.

Vinmakare: Eric & Christine Saurel

Producent: Le Domaine Montirius

Vin: La Tour

Årgång: 2016

Land: Frankrike

Ursprung: Gigondas

Klassificering: AOC

Druvor: 80% Granache & 20% Mouvedre

Antal hektar: 5 ha av totalt 58 ha

Jordmån: Garrigues, blå lerig märgel, gul sand & sandsten

Uppbindning: Gobelet & Cordon

Ålder rotstockar: 35 åriga

Skördeuttag: 35 hl/ha

Vinifikation: Druvorna skördas för hand. Traditionell vinmakning med avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Alkoholjäsningen sker med druvans naturliga jäst

Lagring: Cementtank från vinter till våren året därpå, därefter flaska

Vol %: 14,5%

Svavel: Vinet innehåller sulfit

Certifiering: Biodyvin, Ekocert, Vegan & Glutenfri

Klarningsmedel: Nej

Filtrering: Nej

Naturlig jäst: Ja