Tmkvalitetsviner

Domaine Montirius

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på Domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 58 ha mark. De certifierades biodynamiskt 1999. Man använder preparat och följer Maria Thun kalendern. Vineriet byggdes om 2002 och är beläget på en sluttning av ett parcell som heter Le Clos, vineriet är i tre nivåer och de arbetar med gravitation. De arbetar det ständigt med hållbarhet och sedan 2001 har Montirius använt sig av en vattenbehandlingsstation, där de kan återanvända vattnet som används inne i vineriet, iris och papyrus kan fånga upp näringen som är omvandlad av mikroorganismerna. Domänen täcker både Vacqueyras och Gigondas appellationer. Många tror att vinerna är lagrade på ekfat men det är de perfekt fenoliskt mogna druvorna som ger en antydan till ekkaraktär. Namet Montirius är en sammanslagning av barnens namn: ManON, jusTIn, maRIUS.

Se film