Tmkvalitetsviner

Le Clos Des Grives

Jura, Frankrike

Benoît Mulin är en riktig ”Jura Star” och det här är en härlig historia bakom hans väg till Le Clos des Grives som nya ägare!

Benoît Mulin arbetade som bankir i Lyon när han träffade sin framtida fru. Båda är födda och uppvuxna i Jura i en del av Franche-Comté-regionen nära den schweiziska gränsen. Benoit Mulins bästa vän är hustrun till Stéphane Tissot, som då var en stigande stjärnvinmakare (och nu, en supernova) i Jura. Tissots hade utvidgat familjevingården och startade en négociant éleveur-verksamhet i en historisk källare byggd 1326. Där började de göra vin med druvor från 25 odlare. Mulin kompletterade Tissot genom att föra sin ekonomi och affärsskicklighet till verksamheten, Le Cellier des Tiercelines, som han anslöt till 2009. Tissot och Mulin förenades av Jérôme Arnoux, som blev dess vinproducent. Mer nyligen beslutade Tissot att ägna sina ansträngningar åt sitt familjevineri och Mulin blev chef för Le Cellier des Tiercelines och en stjärna själv istället för gedigen investerare. 2013 hyrde Mulin sju hektar i Villette-les-Arbois och två hektar i Montigny-les-Arsures intill Tissots vinstockar där han odlade sina egna druvor.

Le Clos des Grives skapades 1962 av Gaston Charbonnier, pionjär inom organisk vinodling och 1968 var Le Clos des Grives den första vingården i Jura att helt certifieras (av föreningen Natur som han själv hade skapats 1964). Claude Charbonnier tog vid sin fars död 1982 över och fortsatte att nyttja vingården med hänsyn till miljön. Tyvärr hade Claude Charbonnier inga barn som var intresserade av att ta över facklan och bära den vidare, han bestämde sig för att sälja sin verksamhet till vidare och 2017 köpte Benoit Le Clos Des Grives.

Vingården är beläget i hjärtat av Jura, nära de två prestigefulla appellationerna Château-Chalon och l'Etoile, i den lilla byn Chille, med sydlig exponering vilket är idealiskt för mognaden av druvorna som odlas i Jura. Le Clos des Grives består av 4 hektar fördelat med två ha Chardonnay, en ha Savagnin och en ha avsatt för odling av druvor till rött vin (40% Trousseau, 40% Pinot Noir och 20% Poulsard). Hela gårdsarbetet är ett hantverk året om, till sin hjälp har de alla de betande fåren som strövar fritt på gården.

Sedan 1968 använder Le Clos des Grives endast organiska gödningsmedel för markodling samt koppar och reducerat svavel. Vårt fält belyser den biologiska och ekologiska balansen, liksom farorna med användning av bekämpningsmedel och syntetiska insatser för livsmedel och miljön. Det är viktigt att ta hand om landet "det tillhör inte oss och vi har skyldigheten att bevara det för kommande generationer".

Viner i vårt nuvarande sortiment