Tmkvalitetsviner

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet håller till i down-town Beaune intill gamla järnvägsstationen i en byggnad som är hans vineri och källare. Byggnaden uppfördes i samband med att järnvägen anlades sent 1800-tal med vacker arkitektur och järnbalkar. Då var det nog väldigt enkla viner som gjordes här och lätt kunde skickas vidare med tåg till franska armén.

Han hyr ca 10 ha totalt och jobbar själv i gårdarna samt har egna plockare. 2001 var första årgången.

En av hans mentorer Jules Chauvet (en av ursprungspersonerna till naturligt vinrörelsen) köpte även han in druvor. Har även jobbat hos legendariske Jacques Néauport och hos farbrorn Marcel Lapierre samt varit vinmakare på Domaine Prieuré-Roch ’91- ca ’00.

Vinifikation: Hela klasar, fottrampat eller lågteknologisk mekanisk press till vissa cuvéer, jobbar med gravitationen, enbart naturjäst och under jäsningen täcks vinet med presenningar för att behålla kolsyra och minimera syreinsläpp. Delvis eller helt genomförd kolsyrejäsning ger möjligheten att vinet inte behöver jäsa & lagras med svavel. På jästfällning utan "soutirage". Endast lite svavel före buteljering. Ej filtrerat. Gör ca 30 olika cuvéer.

Läs mer

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå