Tmkvalitetsviner

Frankrike

Alsace

Pierre Frick

Domaine Pierre Frick. Pfaffenheim. 12:e generationens vinmakare med totalt 12 hektar vingårdsmark och 12 olika terroir. Grand Cru Steinert, Grand Cru Vorbourg, Grand Cru Eichberg, Rot Murlé, Carrières och Strangenberg för att nämna några. Majoriteten kalkjord. Sedan 1970-talet har familjen odlat ekologiskt och 1981 började de arbeta bi…
Läs mer

Bourgogne

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet. Beaune. Philippe huserar intill gamla järnvägsstationen i Beaune i en byggnad som är hans vineri och källare. Byggnaden uppfördes i samband med att järnvägen anlades sent 1800-tal med vacker arkitektur och järnbalkar. Hit transporteras druvor från flera olika appellationer bla Aloxe-Corton, Charmes-Chambertin, Gevrey-Chamber…
Läs mer

Christophe Pacalet

Christophe Pacalet. Cercié I den lilla byn Cercié i Côte de Brouilly vinifierar Philippe druvor från olika appellationer i Beaujolais. Fleurie, Chiroubles, Chenas, Julienas, Saint-Amour för att nämna några. Tidigare biokemist men framförallt en kökets man runt om i världen där Christophe byggt upp en smakbank han nu förvaltar i sin vinp…
Läs mer

Bordeaux

Le Puy

Château le Puy. Côtes de Francs Familjen Amoreau har ägt och gjort vin här sedan 1600-talet. Familjen odlar helt biodynamiskt, en av få i Bordeaux, sedan många år tillbaks. Från och med 1990 talet och framåt har familjen provat fram den bästa metoden för att tillverka och lagra deras viner på ett stabilt sätt utan att behöva tillsätta svavel …
Läs mer

Champagne

Eric Rodez

Eric Rodez. Ambonnay Familjen Rodez vingårdar kring Bouzy och Ambonnay i Montange de Reims är topplägen främst för Pinot Noir. Familjeegendom, nu i nionde generationen i och med att sonen Mickael också är med. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runt i Europa och Frankrike. Bland annat var han enolog på Krug …
Läs mer

Françoise Bedel

Francoise Bedel. Crouttes Sur Marne. Familjen Bedel är 3e generationen som odlar vindruvor på olika lägen i Marne med olika jordmån såsom lera/kalksten och kalksten. Vinrankorna växer i Crouttes-Sur-Marne, Nanteuil-Sur-Marne, Charly-Sur-Marne och Villiers-Saint-Denis. Odling och arbete i vineri enligt biodynamiska principer sen 1998. F…
Läs mer

Jura

Le Clos Des Grives

Le Clos des Grives. Chille. Vingårdarna är belägna 300-350 meter över havet i hjärtat av Jura, nära de två prestigefulla appellationerna Château-Chalon och l'Etoile, i den lilla byn Chille och på kalksten med sydlig och sydvästlig exponering. Le Clos des Grives består av drygt 4 hektar fördelat med 2 hektar Chardonnay, 1 hektar Savagnin och 1…
Läs mer

Cave de la Reine Jeanne

La Cave de la Reine Jeanne. Arbois. I källaren huserar Jérôme Arnaux med vingårdar i Villette-les-Arbois, Montigny-les-Arsures och Pupillin. Källaren är den äldsta vinkällaren i Arbois och ingår i huset Les Cellier des Tiercelines. Totalt brukar Jérôme 15 hektar mark. Jérôme Arnaux är född och uppvuxen i regionen och som tonåring började…
Läs mer

Languedoc-Roussillon

La Baronne

Château La Baronne. Moux Corbiéres. I hjärtat av Occitanien vid bergmassivets fot odlas på 90 hektar under biodynamiska principer vindruvor av högsta kvalité. Familjen Lignères, med fru Anne och herr Jean (vinmakare tillika läkare) i spetsen, enkla motto är att ”ur bra vindruvor kommer bra vin”. Anne och Jean är 5e generationen som gör vin se…
Läs mer

Yves Garnier

Yves Garnier. Escaro I Roussillons skogar kring Escaro sydväst om Perpignan finns underbara platser där floran blir en del av Yves Garniers drycker. I över 20 år har Yves skapat essenser från blommor, växter och frukter som finns naturligt i naturen eller som odlats av honom själv. Allt är helt naturligt, hållbart och ekologiskt. Yves få…
Läs mer

Domaine Bassac

Domaine Bassac. Puisalicon Bassacs vingårdar växer livfullt på ett stort antal olika jordmåner runt Puisalicon, en liten medeltida by i hjärtat av Languedoc och i grannbyn Thezan-les-Béziers. Den varierade och originella mix av vinrankor på Bassac tar särskild hänsyn till de specifika förutsättningarna kring klimat, jord och geografiskt läge.…
Läs mer

Leon Barral

Domaine Leon Barral. Cabrerolles/Lenthéric Didier Barral med familj brukar ca 30 ha vinmark på fina skifferjordar och släkten är vinodlare i Faugères sedan 1700-talet. Didier Barral tog över domänen på 90-talet och utvecklade företaget från att vara odlare av druvor till odlare som arbetar biodynamiskt och dito vinmakare. Didier Barral har et…
Läs mer

Loire

J. Mourat

Läs mer

Vincent Gaudry

Vincent Gaudry. Sury en Vaux/Sancerre Vincent Gaudry har sedan tidigt 1990-tal varit pionjär och visat vägen i Sancerre genom sin egen tolkning av biodynamisk vitikultur och vinmakning. Certifierad ekologisk och biodynamisk produktion sedan tidigt 2000-tal. Att gå emot strömmen, uppväxt i en familj och by som använt mer konventionella metoder…
Läs mer

Domaine de Juchepie

Domaine de Juchepie Côteaux du Layon Faye, Anjou, Loire Eddy Oosterlinck-Bracke är operasångare, skådespelare, regissör, målare och tidigare fabrikör och nu hängiven vinmakare i Loire. Under 1985 upptäckte Eddy & Mileine ett traditionellt gårdshus på toppen av en kulle, runtomkring var det planterat med äldre vinrankor, 0,35 ha. Då h…
Läs mer

Domaine Saint Nicolas

Domaine St. Nicolas Fiefs Vendéens, Loire Beläget på halvön Île d’Olonne, i Loires västra del alldeles nära Atlanten inbäddat mellan rader av skog som skapar ett fantastiskt mikroklimat utan frost. Familjen Michon har producerat vin sedan 1960 på dessa fantastiska mineralrika 36 hektar. Thierry (sonen till pappan som grundade d…
Läs mer

Rhône

Domaine Montirius

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på Domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 58 ha mark. De certifierades biodynamiskt 1999. Man använder preparat och följer Maria…
Läs mer