Tmkvalitetsviner

Frankrike

Alsace

Pierre Frick

Domaine Pierre Frick Pfaffenheim, Alsace 12:e generationen vinmakare, har 12 hektar vinmark med 12 olika terroirer (=jordmåner/ lägen) Jean-Pierre, hustrun & konstnärinnan Chantal & sonen Thomas Biodynamiskt sen ’81 - familjen är en av Alsace mer framstående producenter och är en av de främsta förespråkarna för bio… Läs mer

Bourgogne

Bret Brothers

Bret Brothers Mâconnais, Bourgogne Bröderna Jean-Guillaume och Jean-Philippe Bret startade negoce-verkamheten Bret Brothers 2001 med målet att göra stora terroirviner. Detta kräver utvalda vingårdar med gamla vinrankor och specifika terroirer, skötta av passionerade odlare. De köper endast "stående" druvor, handplockar dem… Läs mer

La Soufrandiere

La Soufrandière Mâconnais, Bourgogne Domänen togs över från sin mamma år 2000 av Jean-Guillaume och Jean-Philippe Bret och de har idag ca 5 ha i Pouilly-Vinzelles, Maconne-Vinzelles och Beaujolais-Villages. Pouilly-Vinzelles är en ganska ny appellation som täcker ca 50 ha (jmf med Pouilly-Fuissé på 750 ha!) varav La Soufra… Läs mer

Bordeaux

Château le Puy

Château le Puy Bordeaux Håller till i Côtes de Francs ligger på samma platå som S:t Emilion & Pomerol - "Plateau des Merveilles" (underverkens platå) Familjen Amoreau har ägt & gjort vin sen 1600-talet. Man odlar helt biodynamiskt (en av få i Bordeaux) sedan många år tillbaks, enbart för att höja kvalitén på vinern… Läs mer

Champagne

Eric Rodez

Rodez Ambonnay, Champagne Rodez (Eric & Martine) är en familjeegendom i nionde generationen i och med att sonen Mickaël också är med. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runt i Europa och Frankrike. Bl a var han enolog på Krug och där lärde han sig vikten av att blanda små parceller oc… Läs mer

Francoises Bedel

Producent sedan tre generationer tillbaka i den lilla staden Crouttes Sur Marne där familjen har ca 8,4 ha vin och odlar Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay druvor enligt biodynamiska principer sen 1998. Familjen drivs av en inre övertygelse och passion att utveckla sin odling att ge uttryck för sin terroir för att ge sina kunder, uttrycksful… Läs mer

Cognac

Domaine Elisabeth

Familjen Arrivé har förutom Château Bellevue ytterligare tre egendomar i Cognac, för konjak-, vin och druvjuice-framställning. Dessutom har man en av Frankrikes äldsta plantskolor där man drar upp merlot-plantor till Grand Cru-slotten i Bordeaux. Ett uthålligt jordbruk och minimal påverkan på miljön är ledstjärnor för familjen Arriv… Läs mer

Jura

Cave de la Reine Jeanne

Cave de la Reine Jeanne, drottningen källare. Den äldsta i Arbois. I källaren huserar Benot Mulin, god vän med Stephane Tissot. Tillsammans med den fantastiskt duktiga biodynamikern Jerome Arnaux tillverkar de både stilla och mousserande vin från egna ägor och inköpta druvor. Jerome arbetade tidigare hos Stephane Tissot under 10 år. Benoit och Jer… Läs mer

Stephane Tissot

Domaine André & Mireille Tissot Arbois, Jura Domänen: Nu är det sonen Stéphane med frun Bénédicte som gör vinerna. Vi hittar familjen Tissot alldeles utanför staden Arbois, ett fantastiskt vinlandskap med böljande kullar och berg, tänk chardonnay druvan som fanns här ca 150 år innan den gjorde sitt ”segerintåg” i Bourgogne.… Läs mer

Languedoc-Roussillon

Clot de l’Oum

Roussillon Paret Eric & Lèia Monne köpte vingårdar här 1995. Tidigare har Eric arbetat på Clos des Fées, också i Roussillon. De lade om vingårdsarbetet till ekologiskt och 2001 hade de 15 ha i kommunerna Maury och Belesta, nordväst om Perpignan, och gjorde deras första årgång under egna namnet Clot de l’Oum (Almdalen). Jobbar i vingå… Läs mer

Domaine Bassac

Domaänen är vackert beläget vid Puisalicon, en liten medeltida by i hjärtat av Languedoc, södra Frankrike, på samma avstånd från de tre städerna Beziers, Pézénas och Bédarieux, Domaine Bassac är en familjen egendom som producerat vin med samma passion för hållbar odling i flera generationer. De Bassac vingårdar täcker 80 hektar som består av ett s… Läs mer

Domaine Leon Barral

Domaine Léon Barral Faugères, Languedoc Familjen äger 27 ha varav 7 ha utgör betesmark för kor och hästar för att jorden ska få vila från produktion. Familjen Barral är vinodlare sedan 1750. Didier Barral tog över domänen för 14 år sedan tillsammans med sin bror. Didier Barral har ett stort intresse för naturen med ett spe… Läs mer

Loire

Domaine Des Huards

Domaine des Huards Cheverny, Loire Michel Gendrier har drivit den här 35 ha stora familjeegendomen ekologiskt sedan 1998 och är biodynamisk certifierade sedan 2013. De håller till i Cour-Cheverny och har Chardonnay, Sauvignon Blanc, lokala Romorantin, Pinot Noir, Cabernet Franc och Gamay. Målet är att göra bra viner med fi… Läs mer

Vincent Gaudry

Vincent Gaudry Sancerre Vincent Gaudry har sedan starten 1993 varit pionjär och visat vägen i Sancerre genom sin egen tolkning av biodynamisk vitikultur och vinmakning. Att gå emot strömmen i en region som inte direkt är känd för ekologiska viner eller tillbaka till terroir-rörelsen, verkar dock inte bero honom. Jordens kr… Läs mer

Patrick Baudouin

Domaine Patrick Baudouin Anjou, Loire Egendomen grundades av mormor & morfar till Patrick 1920. 13,5 ha totalt (varav 10 Chenin Blanc) i ”Anjou Noir” - med skiffer, vulkanisk jord, sandsten, kvarts & kolhaltiga jordar Domänens källare, som byggdes 1910 av ädla material från området bl a skiffer, ligger vid foten av… Läs mer

Domaine de Juchipie

Domaine de Juchepie Côteaux du Layon Faye, Anjou, Loire Eddy Oosterlinck-Bracke är operasångare, skådespelare, regissör, målare och tidigare fabrikör och nu sen 14 år tillbaka hängiven vinmakare i Loire. Tillsammans med sin hustru Mileine tar han fram utsökta och uttrycksfulla söta viner. Vinerna – såväl röda, vita som söt… Läs mer

Domaine Saint Nicolas

Domaine St. Nicolas Fiefs Vendéens, Loire Beläget på halvön Île d’Olonne, i Loires västra del alldeles nära Atlanten inbäddat mellan rader av skog som skapar ett fantastiskt mikroklimat utan frost. Familjen Michon har producerat vin sedan 1960 på dessa fantastiska mineralrika 36 hektar. Thierry (sonen till pappan som grundade d… Läs mer

Rhône

Les cigales de Montirius

Les Cigales de Montirius Södra Rhône Vindruvorna är eko och köps in från vänner men plockas och vinifieras av Montirius. Namnet Cigales betyder cikador (insekt i området som sjunger, lite som en syrsa) I källaren - druvorna plockas och sorteras för hand innan man maskinellt skiljer druvor och kvist före försiktig pres… Läs mer

Domaine de Villeneuve

Domaine de Villeneuve Domänen är 9 ha stor, här produceras ca 30 000 flaskor årligen, skörden hanteras helt manuellt och varje druvklase kontrolleras innan druvorna läggs för pressning. Odlingen är sedan lång tid tillbaks biodynamisk för att upprätthålla en hög kvalitet. Läs mer

Domaine Montirius

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på Domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 55 ha mark. Man använder preparat och följer Maria Thun kalendern. Domänen täcker både… Läs mer

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå