Tmkvalitetsviner

Frankrike

Alsace

Pierre Frick

Domaine Pierre Frick Pfaffenheim, Alsace 12:e generationen vinmakare, har 12 hektar vinmark med 12 olika terroirer (=jordmåner/ lägen). Jean-Pierre, hustrun & konstnärinnan Chantal & sonen Thomas Biodynamiskt sen ’81 - familjen är en av Alsace mer framstående producenter och är en av de främsta förespråkarna för biodyna… Läs mer

Bourgogne

Philippe Pacalet

Philippe Pacalet håller till i down-town Beaune intill gamla järnvägsstationen i en byggnad som är hans vineri och källare. Byggnaden uppfördes i samband med att järnvägen anlades sent 1800-tal med vacker arkitektur och järnbalkar. Då var det nog väldigt enkla viner som gjordes här och lätt kunde skickas vidare med tåg till franska armén. Han… Läs mer

P-U-R Beaujolais

P-U-R = Production Unique Rebelle Cyril Alonzo och Florian Looze driver tillsammans vingården Chateau de Bel Avenir som ligger som ett lapptäcke av terroirs på lera, diorit och amfibolit bland annat. Med en bra balans mellan unga och gamla stockar, där Gamay, Chardonnay, Pinot noir och Gamaret växer. Vingården är ca 12 ha och ligger i södra C… Läs mer

Christophe Pacalet Beaujolais

Efter några experiment i biokemi och i kök så grundade Christophe Pacalet tillsammans med sin farbror Marcel Lapierre Domaine ”Les Marcellins” 1999. Nu går han under eget namn och väljer ut druvor från gamla vinmarker (8 ha totalt) som odlats enligt hans ideal med respekt för rankorna och deras omgivning för att få de bästa möjliga … Läs mer

Bret Brothers

Bret Brothers Mâconnais, Bourgogne Bröderna Jean-Guillaume och Jean-Philippe Bret startade negoce-verkamheten Bret Brothers 2001 med målet att göra stora terroirviner. Detta kräver utvalda vingårdar med gamla vinrankor och specifika terroirer, skötta av passionerade odlare. De köper endast "stående" druvor, handplockar dem… Läs mer

La Soufrandiere

La Soufrandière Mâconnais, Bourgogne Domänen togs över från sin mamma år 2000 av Jean-Guillaume och Jean-Philippe Bret och de har idag ca 5 ha i Pouilly-Vinzelles, Maconne-Vinzelles och Beaujolais-Villages. Pouilly-Vinzelles är en ganska ny appellation som täcker ca 50 ha (jmf med Pouilly-Fuissé på 750 ha!) varav La Soufra… Läs mer

Bordeaux

Château le Puy

Håller till i Côtes de Francs ligger på samma platå som S:t Emilion & Pomerol - "Plateau des Merveilles" (underverkens platå) Familjen Amoreau har ägt & gjort vin sen 1600-talet. Man odlar helt biodynamiskt (en av få i Bordeaux) sedan många år tillbaks, enbart för att höja kvalitén på vinerna. Kuriosa är att franska sta… Läs mer

Champagne

Eric Rodez

Rodez (Eric & Martine) är en familjeegendom i nionde generationen i och med att sonen Mickaël också är med. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runt i Europa och Frankrike. Bl a var han enolog på Krug och där lärde han sig vikten av att blanda små parceller och även deras sätt att arbeta med ekfat. Här föddes även … Läs mer

Francoises Bedel

Producent sedan tre generationer tillbaka i den lilla staden Crouttes Sur Marne där familjen har ca 8,4 ha vin och odlar Pinot Meunier, Pinot Noir och Chardonnay druvor enligt biodynamiska principer sen 1998. Familjen drivs av en inre övertygelse och passion att utveckla sin odling att ge uttryck för sin terroir för att ge sina kunder, uttrycksful… Läs mer

Cognac

Domaine Elisabeth

Familjen Arrivé har förutom Château Bellevue ytterligare tre egendomar i Cognac, för konjak-, vin och druvjuice-framställning. Dessutom har man en av Frankrikes äldsta plantskolor där man drar upp merlot-plantor till Grand Cru-slotten i Bordeaux. Ett uthålligt jordbruk och minimal påverkan på miljön är ledstjärnor för familjen Arriv… Läs mer

Jura

Cave de la Reine Jeanne

Cave de la Reine Jeanne, drottning källare. Den äldsta i Arbois. I källaren huserar Benot Mulin, god vän med Stephane Tissot. Tillsammans med den fantastiskt duktiga biodynamikern Jerome Arnaux tillverkar de både stilla och mousserande vin från egna ägor och inköpta druvor. Jerome arbetade tidigare hos Stephane Tissot under 10 år. Benoit och Jerom… Läs mer

Domaine André & Mireille Tissot

Domaine André & Mireille Tissot Arbois, Jura Domänen: Nu är det sonen Stéphane med frun Bénédicte som gör vinerna. Vi hittar familjen Tissot alldeles utanför staden Arbois, ett fantastiskt vinlandskap med böljande kullar och berg, tänk chardonnay druvan som fanns här ca 150 år innan den gjorde sitt ”segerintåg” i Bourgogne.… Läs mer

Languedoc-Roussillon

Domaine Bassac

Domänen är vackert beläget vid Puisalicon, en liten medeltida by i hjärtat av Languedoc, södra Frankrike, på samma avstånd från de tre städerna Beziers, Pézénas och Bédarieux, Domaine Bassac är en familjen egendom som producerat vin med samma passion för hållbar odling i flera generationer. De Bassac vingårdar täcker 80 hektar som består av ett st… Läs mer

Domaine Leon Barral

Domaine Léon Barral Faugères, Languedoc Familjen äger 27 ha varav 7 ha utgör betesmark för kor och hästar för att jorden ska få vila från produktion. Familjen Barral är vinodlare sedan 1750. Didier Barral tog över domänen för 14 år sedan tillsammans med sin bror. Didier Barral har ett stort intresse för naturen med ett spe… Läs mer

Loire

Domaine Des Huards

Domaine des Huards Cheverny, Loire Michel Gendrier har drivit den här 35 ha stora familjeegendomen ekologiskt sedan 1998 och är biodynamisk certifierade sedan 2013. De håller till i Cour-Cheverny och har Chardonnay, Sauvignon Blanc, lokala Romorantin, Pinot Noir, Cabernet Franc och Gamay. Målet är att göra bra viner med fi… Läs mer

Vincent Gaudry

Vincent Gaudry Sancerre Vincent Gaudry har sedan starten 1993 varit pionjär och visat vägen i Sancerre genom sin egen tolkning av biodynamisk vitikultur och vinmakning. Att gå emot strömmen i en region som inte direkt är känd för ekologiska viner eller tillbaka till terroir-rörelsen, verkar dock inte bero honom. Jordens kr… Läs mer

Patrick Baudouin

Domaine Patrick Baudouin Anjou, Loire Egendomen grundades av mormor & morfar till Patrick 1920. 13,5 ha totalt (varav 10 Chenin Blanc) i ”Anjou Noir” - med skiffer, vulkanisk jord, sandsten, kvarts & kolhaltiga jordar Domänens källare, som byggdes 1910 av ädla material från området bl a skiffer, ligger vid foten av… Läs mer

Domaine de Juchipie

Domaine de Juchepie Côteaux du Layon Faye, Anjou, Loire Eddy Oosterlinck-Bracke är operasångare, skådespelare, regissör, målare och tidigare fabrikör och nu sen 14 år tillbaka hängiven vinmakare i Loire. Tillsammans med sin hustru Mileine tar han fram utsökta och uttrycksfulla söta viner. Vinerna – såväl röda, vita som söta – ä… Läs mer

Domaine Saint Nicolas

Domaine St. Nicolas Fiefs Vendéens, Loire Beläget på halvön Île d’Olonne, i Loires västra del alldeles nära Atlanten inbäddat mellan rader av skog som skapar ett fantastiskt mikroklimat utan frost. Familjen Michon har producerat vin sedan 1960 på dessa fantastiska mineralrika 36 hektar. Thierry (sonen till pappan som grundade d… Läs mer

Rhône

Les cigales de Montirius

Les Cigales de Montirius Södra Rhône Vindruvorna är eko och köps in från vänner men plockas och vinifieras av Montirius. Namnet Cigales betyder cikador (insekt i området som sjunger, lite som en syrsa) I källaren - druvorna plockas och sorteras för hand innan man maskinellt skiljer druvor och kvist före försiktig pres… Läs mer

Domaine de Villeneuve

Stanislas Wallut tog över Domänen 1993, då var vingårdarna och vinkällaren i uselt skick. Namnet på domänen kommer från en liten by i närheten av Avignon. Deras nya vineri är byggt under marken i tre olika nivåer för att kunna arbeta med gravitation i vinifieringsprocessen. Allt arbete i vingårdarna sker efter biodynamiska principer och vingården … Läs mer

Domaine Montirius

Christine och Eric Saurel är 5 generationens vinproducenter på Domänen Montirius. När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 55 ha mark. Man använder preparat och följer Maria Thun kalendern. Domänen täcker både… Läs mer

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå