Tmkvalitetsviner

Eric Rodez

Eric Rodez. Ambonnay

Familjen Rodez vingårdar kring Bouzy och Ambonnay i Montange de Reims är topplägen främst för Pinot Noir.

Familjeegendom, nu i nionde generationen i och med att sonen Mickael också är med. Eric kom tillbaka till familjevineriet 1982 efter att ha arbetat runt i Europa och Frankrike. Bland annat var han enolog på Krug och där lärde han sig vikten av att blanda små parceller och även deras sätt att arbeta med ekfat. Hos Krug föddes även passionen att blanda flera årgångar av äldre årgångar, äldre än man vanligtvis blandar i Champagne.
Vingårdarna ligger relativt högt, 130 meter över havet i snitt i gynnsamma syd-sydostsluttningar. Jordmånerna kalk, sandsten och lera/kalksten ger kraftfulla men samtidigt mycket eleganta viner. 55% av odlingarna är Pinot Noir resten är Chardonnay. Totalt 16 hektar.

Överlag är det delvis genomförd malolaktisk jäsning för att ge komplexitet och för att behålla syra. Flera viner genomgår ej malolaktisk jäsning. Dosagen är normalt låg och de använder RCGM, rectified concentrated grape must, inte rörsocker.

Familjen jobbar sedan 2009 biodynamiskt. I deras strävan mot miljömässigt respektfull vinodling är de även sedan 2012 HVE-certifierade där förutom det ekologiska även ingår biodiversitet och vattenanvändning på gården.

Demeter och ECOCert

Viner i vårt nuvarande sortiment